Održan sastanak DGU-a i HGD-a

Ispis

Dana 13. prosinca 2021. godine održan je radni sastanak između Državne geodetske uprave i Hrvatskoga geodetskog društva. Sastanku su prisustvovali glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. i njegov zamjenik Antonio Šustić, dipl. ing. geod., te predsjednik Hrvatskoga geodetskog društva izv. prof. dr. sc. Rinaldo Paar, dipl. ing. geod. i njegov zamjenik univ. spec. geod. et geoinf. Ozren Šukalić.

Glavna tema sastanka bila je suradnja između Državne geodetske uprave i Hrvatskoga geodetskog društva. Napravljena je razmjena svih relevantnih informacija i analiza suradnje te su se napravili planovi za buduću suradnju. 

U slijedećem razdoblju planira se organizacija VII. hrvatskoga kongresa o katastru i LADM 2022 radionice koji će se održati od 31.03. do 02.04.2022. u hotelu Palace, Dubrovnik. Glavni organizator konferencije je Hrvatsko geodetsko društvo u suradnji s Državnom geodetskom upravom, Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom komorom ovlaštenih inženjera geodezije. Na kongresu će DGU imati svoju posebnu tehničku sesiju te će se organizirati i okrugli stol na temu aktualnosti u struci.

Državna geodetska uprava je prihvatila inicijativu Hrvatskoga geodetskog društva o obilježavanju 70 godina samostalnog djelovanja društva, koje se planira obliježiti u prosincu 2022. godine.

Državna geodetska uprava je dala podršku i projektu digitalizacije glasila HGD-a, časopisa Geodetski list koji izlazi od 1919. godine i spada u 10 najstarijih geodetskih časopisa u svijetu. Na portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK objavljeni su brojevi od 2005. do danas, a na web stranicama HGD-a od 2012. do danas. Potrebno je sve prethodne brojeve digitalizirati i objaviti na oba portala. 

Sastanak je protekao u ugodnom okruženju i konstruktivnoj raspravi te dogovoru o budućoj suradnji. Na kraju su razmijenjene čestitke povodom Božićnih blagdana i Nove godine.

Hrvatsko geodetsko društvo